Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Høstjobb

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, October 01, 2017 18:24:52

Det er en måte å få det til å begynne å blåse: Rak løv.

Men før jeg fant fram raka i dag satt jeg opp en binge til å ha løvet i for å lage løvkompost. Mitt hageidol Monty Don har en enorm binge til å lage egen løvkompost, min blir ikke mer enn 1200 liter.

Men det er det det er og komposten skal brukes til planter som ikke trenger så mye næring tilført med jorda. Når løvet faller til bakken har næringen blitt igjen lagret i treet for vinteren. Tilbake ligger bare gulv og rødt løv som blir en utmerket ingrediens til såjord, kaktusjord m.m.

Inntil mine to kompostbinger av vidje har det vokst opp litt ugress mot jordekanten og jordrottene har virkelig kost seg der i sommer. Katta også for den saks skyld..

En fin plass å anlegge min løvkompost som skal være luftig og romslig . Tørt løv har et stort volum, men minsker fort når det begynner å råtne.

Ferdig oppsatt ser bingen ut som en valpegrind med aviser i bunnen. Avisene er der for at ikke ugresset skal vokse opp i komposten.

Duken over avisene er for å holde de nevnte på plass.

De andre kompostbingene har jeg gravd ned i bakken for å få større volum, men løvet skal få ligge oppå bakken for å få maksimalt med luft.

Så var det fram med riva. Og da begynte det å blåse.. smiley

Men den første sekken med bjørkeløv fikk ligge beskjedent i et hjørne og vente på selskap mens jeg venter på at det skal slutte å blåse.

Og enda har Frua på gården (les den store hengebjørka) kun så vidt begynt å lette på skjørtet i starten på årets burlesquedans.
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post26

Nykomlinger

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, March 25, 2017 20:29:22

Jeg har ikke ment å skaffe meg fler pelargoniaer, eller fuchsia.. Jeg har , om ikke huset fullt, så i hvertfall nesten. Jeg har ikke mer enn 7-8 forskjellige fuchsia. Jeg har fler av hver da, og spesielt prøver jeg å overvintre stiklingsplanter for å være sikker på at jeg har noe levende til våren.

I år har jeg vært heldig og alle sammen har overvintret. Dermed har jeg heller ikke behov for fler.

Pelargonia står det i alle vinduskarmer. Både royale ladier, dronninger, kronprinsesser og prinser. I tillegg er det en doktor og andre undersåtter. Jeg er litt usikker på antall og det er kanskje et tegn på at jeg ikke trenger fler.

Da jeg fikk nyhetsbrev fra Hagemo Planter i dag før jeg skulle besøke familie på Oslokanten, ble det plutselig lagt inn en stopp på hjemvegen.

Det er en egen lukt og atmosfære i veksthus på våren. Lukten av liv.

En av gårdens katter fungerte som velkomstkomite og fulgte oss til døra.

De som lider av samme genfeil, eller er det en genrett, det genet som gjør at man elsker alt som vokser, vil kjenne følelsen da jeg gikk rundt i drivhuset og snuste meg fram mellom alle stiklingene der inne.

Stig var like arbeidsom og hyggelig som alltid, og pratet mens han tok nye stiklinger til produksjonen. Han har en utrolig hyggelig jobb!

Forberedelser til Hagemessen på Lillestrøm er godt i gang og mange forhåndsbestiller stiklinger som de henter der.

Jeg skulle som sagt ikke ha noe, og de som tror jeg ikke kjøpte noe tar grundig feil..

Selvsagt skulle jeg ha noe.smiley

Anemone blanda, påskelilje og hvit perleblomst skal plantes ut i morgen.

Og så ble det 2 nye fuchsia og 3 pelargonia, og det er jo nesten ingenting, så da holdt jeg det jeg lovte meg da...

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post25

Vinterhagen

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, January 22, 2017 09:17:52

I vinterens all slags vær med snø, vind, -20 og plutselig sønnavind og regn får man plutselig en dags vårfølelse. Den lave januarsola vil midt på dagen virke et par timer og er man heldig er det vindstille. Da kan jeg med vilje lure meg selv til å tro det er vår.

Jeg er ikke så dum at jeg tror at ikke vinden og snøen kommer tilbake, men akkurat disse få timene midt på en fredag bruker jeg til å løfte litt på vintermørket.

Fuglene på brettet utenfor kjøkkentrappa klager høylytt når jeg går ut. De er ikke interessert i å flytte seg. Det har vært en myriade med forskjellige fugler den siste måneden. Noen av de er såpass husvarme at de ikke flytter seg lenger enn til prydepletreet i påvente av at jeg skal bevege meg videre ut.

Katta har ligget på en pute på verandaen i "sosteika" og varmet pelsen sin. Den har et håp om foring utenom fastsatte tider og kommer mysende opp på terrassen.

Solvarm katte.

Jeg tar meg en tur rundt huset mens jeg unngår de våteste flekkene på plenen for ikke å skade den. Jeg klarer å løsne ledningen til juletrebelysningen der den er fastfrosset under treet og kveiler den inn på verandaen.

Buksbomplantene på sørøstsiden av huset får et lag med strie på. Det har ikke vært nok snø til å dekke de med i år, og bladverket er litt svidd i tuppene. Strien skal ligge på til telen går og jeg kan begynne å vanne.

Jeg går en tur innom kjøkkenhagen der pallekarmene er fulle av stauder som overvintrer og drivhuset der den samme veggplaten har løsnet i en vind før jul som alle andre år, (den er funnet igjen og ligger inne i drivhuset) Pileplantasjen min står nedfrosset i is av overvannet fra jordet. Det ene slaget har satt mye sideskudd, og jeg er ikke helt fornøyd.

Men i vestveggen på huset står perleblomst og krokus i full fart opp. De har stått slik siden før jul, men kommer ikke til å blomstre på flere måneder. De stoppet klokt da den første kuldeperioden kom, men ser uforskammet bra ut til å ha ligget under snø i -20.

Jeg plukker med meg kvist fra plenen som har falt av "Frua", den store hengebjørka mens jeg tusler rundt. Ved kompostbingene legger jeg de i haug i påvente av MidtersteMortens innsats med kompostkverna til våren. Borte ved kompostbingene står epletrærne og gleder seg til våren. Knoppene er klare, og til og med det stakkar, stakkar Kronprinstreet som nå er 50 cm høyt etter å ha frosset seg mindre i flere år lover bot og bedring med knopper på den siste lille greina den har.

Greina har vokst hele 10 cm i fjor sommer, og jeg har lovet treet stell og kjærlighet til våren hvis det klarer seg gjennom vinteren. Foreløpig ser det lyst ut.

Skyggene blir enda lenger, og vinden tar seg opp igjen. En liten isbris forteller at drømmetimene er over, og fingrene blir kalde i hanskene. Jeg stapper hendene i lomma og tusler fornøyd inn, finner meg en kaffekopp og ser på småfuglene som har blåst "faren over" signalet og samles rundt frøautomaten igjen.  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post24

Kompost

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Mon, August 08, 2016 07:48:59

Inntil stabbursveggen står kompostbingene. Jeg lagde en i fjor, og i år er det kommet til en ny med hjelp av midtersteMorten.

Bingen fra i fjor tømte jeg i vår og la jorden rundt busker og hekker. Resten av fjorårets løv raket jeg opp og la i bingen så vi skulle ha litt å grave mark i til fisketur.

I den nye bingen har jeg lagt alt plantemateriale fra hagen (ikke rotugress) og vegetabilsk avfall fra kjøkkenet inkludert eggekartonger som jeg river opp. I løpet av sommeren har det blitt en fin haug, og nå hadde den begynt å synke litt sammen.

I går tok jeg greipet fatt og snudde komposten over i den eldste bingen. Ved å snu den slik får jeg blandet komposten og luft slipper til i de våte lagene så mark og mikroorganismer får oksygen til å gjøre jobben sin.

Og du verden, det var mark der, ja!

Marken rakk lang opp på underarmen, men hadde det fryktelig travelt. Den ble nok lettet etter en luftetur over i den andre bingen over at jeg ikke hadde tenkt å spise den..

Åkersneglene jeg fant inntil kanten av bingen måtte bøte med livet (potensielt 20.000 snegleegg avverget).

Etter en halvtime var jobben gjort og musklene møre.

Bingen til høyre skal få stå slik til neste vår når jeg igjen bruker resultatet til toppdressing. Bingen til venstre skal fylles på nytt utover høsten med planteavfall, opprensk fra kjøkkenhagen og løv fra trærne.

Jeg startet med en trillebår med avklipp fra hagens blomster. Det ga en fargerik kompost.

Naturens syklus er en veloljet maskin, og jeg kan fornøyd legge armene i kors og la den jobbe.

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post23

Jeg stesser ikke, men..

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, June 04, 2016 21:19:00

I drivhuset, utenfor drivhuset, i husveggen og på verandaen står planter i potter og venter på å komme seg ut på rett plass.

Dahliaene står i østveggen for ikke å tørke helt ut mens jeg jobber med å gjøre i stand bedet deres.

Selv om tulipanene fremdeles er fine, skal dahliaene i jorda i løpet av helgen. de er ikke så høye at tulipanene blir helt borte. Nydelige allium har også spredt seg bra langs veggen.

Så gjenstår bare litt gjødsel, så er det klart for mottak.

Jeg har bare to verandakasser og de henger på balkongen i andre etasje. I år blir det minipetunia (innkjøpt tenk.. ) som skal få pynte opp. Jeg bruker langtidsvirkende gjødsel som jeg blander i jorda. Det er så lett å glemme gjødsel og hoppe over det i stedet for å gå ned for å hente. Derfor er det selvanningskasser og langtidsgjødsel som gjelder der oppe.

Så er det bare å nyte sommerkvelden!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post22

Blåser bare litt..

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, April 24, 2016 16:57:34

Det finnes en garantert måte å få det til å begynne og blåse.. Prøv å brette sammen en presenning eller legge planteduk.

Etter hagemessen på Lillestrøm hadde jeg 100 nye pilestiklinger fra Skovstuen Pil som skulle i jorda.

50 stk Bleu og 50 stk Rød Belgier pluss 20-30 egne av pommersk pil var klare, men det var ikke åkeren.

Fra jeg satt de første stiklingene for to år siden har jeg dekket landet med svart plast som jeg fikk av en bonde. Den fjernet jeg for jeg har lyst til å prøve å legge mypexduk. Jeg innbiller meg at det er lettere å vanne.

Så var det å spavende der de nye stiklingene skulle stå.

Den trofaste jordfresen fikk også gjøre en innsats.

Søndag etter messen var det på tide å gjøre innsats med duke og sette stiklingene.

Jadda! Begynte å blåse da. Ikke lite kaldt heller.

Med planker, stein og redskap som vindsikring fikk jeg lagt duken over de eksisterende plantene før jeg stakk de nye i jorda.

Nesa godt nede i jakka.

Jeg må forsvare de skakke rekkene med planter fra to år tilbake: Landet mitt er ikke så bredt samtidig som det smalner. Dermed måtte rekkene bli litt tettere i den ene enden. Men jeg freidig og fin flyttet grensestolpene mine og forsikret Samboer om at der har de alltid stått, det er bare han som ikke har lagt merke til det. Så nå er landet rettet opp og de resterende rekkene blir rette. smiley

Så nå er det bare å vanne godt og lenge og håpe at det tar seg.

Og så ble det to bunter med tørr flettepil på messa også.. Den skal bli løkkurver og annet småtteri til sommeren. Gleder meg!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post21

Det er ikke noe å finne på..

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, April 10, 2016 20:12:59

-Ikke noe å finne på?

Jeg trenger ikke å se på ungene en gang, jeg vet de står med hengende armer i gangen fordi jeg har tvunget dem til å kle på seg å bli med ut.

-Hvis dere ikke finner på noe selv, skal jeg hjelpe dere. Kom dere ut først så får vi se.

MidtersteMorten er først ute. Han har skiftet humør og finner på hyss og sprell, joda det er vår. MinsteMari setter seg pent i en stol på kaffeplassen med solbriller og en bok. Hun kan få sitte der mens jeg og Morten begynner å grave. Jeg har et skift ute allerede, et staudebed som har haltet et par år står nygravd og klar for innrykk av nye planter. Noen stauder har fått komme tilbake på plassen sin også.

På nordsiden av stabburet har jeg kompostbingen min. Den skal få en kamerat i år bare telen går. Mens Morten samler sammen stolpene til hestegjerdet som ble brukt i jula, graver jeg ut firkanten til kompostbingen like ned til jeg treffer tele.

Så får det stå sånn til resten av telen går og jeg kan slå ned stolper.

Jeg flytter meg over til solsiden på stabburet og tar greipet fatt. Langs sørveggen på stabburet har jeg hatt et land i flere år til bønner, solsikker og annet. Der står de varmt og litt i le for vind.

Men kanten under stabburet har irritert meg i mange år. Fra gropen der takdryppet treffer og inn under veggen har gress, brennesle og bringebær fått vokse tilnærmet fritt.

Plutselig dukker minstejenta opp, hun har nok lest ferdig og blitt litt selskapssyk. Hun griper riva og gjør en innsats mens vi prater om ditt og datt.

Det er da koselig og jobbe sånn to stykker mens sola steiker.

Som mor ser jeg jo at hun er litt vel pent kledd for hagearbeid, men lar det gå for denne gang. Hun har tross alt tilbudt seg å hjelpe..

Etter en stund forsvinner rakehjelpen og jeg kjenner det blir tyngre og tyngre i en vinterdvask kropp for hver gang jeg bøyer meg etter en kvekerot.

Men til slutt er bedet klart, og jeg gleder meg over enda en ferdig jobb.

Og når jeg står der og soler meg i "job well done", vender jeg blikket på stabburets framside.. Joda, jeg blir ikke arbeidsledig i sommer heller..
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post20

Telefritt

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, April 09, 2016 18:58:25

Endelig en hel dag fri samtidig som solen skinner. Det er ikke hver dag.

Etter et skift i kjelleren hos plantene mine var det godt å komme ut i sola. Klesvasken fikk være med ut og en del stauder som har begynt å spire.

Neste helg er det hagemesse på Lillestrøm. Gleder meg til det. Har bestilt 100 nye pilestiklinger av to slag jeg ikke har fra før. Det vil si at pileåkeren min blir større, og at jeg må ta greipet fatt for å gjøre klart til innrykk.

I mars sto pileavlingen min i smeltevann som frøys og tinte annenhver dag. Jeg høstet og sorterte ut de lengste vidjene som jeg skal lage trær og andre kreasjoner av. En del kortere vidjer ble sortert ut i en annen bundt. De skal brukes til flettetrær i potter.

Ble litt kald på beina.. smiley

Slaget jeg har heter Pommersk pil og er rød i barken og kjennes nesten vokset ut. Plantene er to år gamle, og i år ble skuddene ca. 2 meter høye.

Jeg er så heldig å få låne plass i kjølelageret til en god nabo hvor vidjene mine kan stå lagret i dvale. Det er aldri godt å vite når telen går, og jeg vil ikke at de skal våkne før landet er klart.

Endelig har jeg tatt årets første spadetak!

Ikke helt beskjedent har jeg flyttet merkepinnene mine ut 3,5 meter fra gressplenen og utover i åkerlandet til Samboer. Han merker sikkert ikke at pinnene flytter seg en meter i året...

Da jeg satt de første stiklingene for to år siden la jeg sort plastikk og stakk gjennom den. Men nå vil jeg bytte den ut med maypexduk, en vevd plastikk duk som hindrer ugress (til en viss grad) og slipper vann gjennom. Da vil det bli lettere å holde stiklingene med vann og gjødsel.

Og så det viktigste.. Kafferast på Cafè Bjerke. Jeg tok meg ikke tiden til å hente stolene og bordet for det kan vente. Spaden derimot...  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post19
Next »