Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Nykomlinger

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, March 25, 2017 20:29:22

Jeg har ikke ment å skaffe meg fler pelargoniaer, eller fuchsia.. Jeg har , om ikke huset fullt, så i hvertfall nesten. Jeg har ikke mer enn 7-8 forskjellige fuchsia. Jeg har fler av hver da, og spesielt prøver jeg å overvintre stiklingsplanter for å være sikker på at jeg har noe levende til våren.

I år har jeg vært heldig og alle sammen har overvintret. Dermed har jeg heller ikke behov for fler.

Pelargonia står det i alle vinduskarmer. Både royale ladier, dronninger, kronprinsesser og prinser. I tillegg er det en doktor og andre undersåtter. Jeg er litt usikker på antall og det er kanskje et tegn på at jeg ikke trenger fler.

Da jeg fikk nyhetsbrev fra Hagemo Planter i dag før jeg skulle besøke familie på Oslokanten, ble det plutselig lagt inn en stopp på hjemvegen.

Det er en egen lukt og atmosfære i veksthus på våren. Lukten av liv.

En av gårdens katter fungerte som velkomstkomite og fulgte oss til døra.

De som lider av samme genfeil, eller er det en genrett, det genet som gjør at man elsker alt som vokser, vil kjenne følelsen da jeg gikk rundt i drivhuset og snuste meg fram mellom alle stiklingene der inne.

Stig var like arbeidsom og hyggelig som alltid, og pratet mens han tok nye stiklinger til produksjonen. Han har en utrolig hyggelig jobb!

Forberedelser til Hagemessen på Lillestrøm er godt i gang og mange forhåndsbestiller stiklinger som de henter der.

Jeg skulle som sagt ikke ha noe, og de som tror jeg ikke kjøpte noe tar grundig feil..

Selvsagt skulle jeg ha noe.smiley

Anemone blanda, påskelilje og hvit perleblomst skal plantes ut i morgen.

Og så ble det 2 nye fuchsia og 3 pelargonia, og det er jo nesten ingenting, så da holdt jeg det jeg lovte meg da...

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post25

Blåser bare litt..

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, April 24, 2016 16:57:34

Det finnes en garantert måte å få det til å begynne og blåse.. Prøv å brette sammen en presenning eller legge planteduk.

Etter hagemessen på Lillestrøm hadde jeg 100 nye pilestiklinger fra Skovstuen Pil som skulle i jorda.

50 stk Bleu og 50 stk Rød Belgier pluss 20-30 egne av pommersk pil var klare, men det var ikke åkeren.

Fra jeg satt de første stiklingene for to år siden har jeg dekket landet med svart plast som jeg fikk av en bonde. Den fjernet jeg for jeg har lyst til å prøve å legge mypexduk. Jeg innbiller meg at det er lettere å vanne.

Så var det å spavende der de nye stiklingene skulle stå.

Den trofaste jordfresen fikk også gjøre en innsats.

Søndag etter messen var det på tide å gjøre innsats med duke og sette stiklingene.

Jadda! Begynte å blåse da. Ikke lite kaldt heller.

Med planker, stein og redskap som vindsikring fikk jeg lagt duken over de eksisterende plantene før jeg stakk de nye i jorda.

Nesa godt nede i jakka.

Jeg må forsvare de skakke rekkene med planter fra to år tilbake: Landet mitt er ikke så bredt samtidig som det smalner. Dermed måtte rekkene bli litt tettere i den ene enden. Men jeg freidig og fin flyttet grensestolpene mine og forsikret Samboer om at der har de alltid stått, det er bare han som ikke har lagt merke til det. Så nå er landet rettet opp og de resterende rekkene blir rette. smiley

Så nå er det bare å vanne godt og lenge og håpe at det tar seg.

Og så ble det to bunter med tørr flettepil på messa også.. Den skal bli løkkurver og annet småtteri til sommeren. Gleder meg!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post21

Det er ikke noe å finne på..

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, April 10, 2016 20:12:59

-Ikke noe å finne på?

Jeg trenger ikke å se på ungene en gang, jeg vet de står med hengende armer i gangen fordi jeg har tvunget dem til å kle på seg å bli med ut.

-Hvis dere ikke finner på noe selv, skal jeg hjelpe dere. Kom dere ut først så får vi se.

MidtersteMorten er først ute. Han har skiftet humør og finner på hyss og sprell, joda det er vår. MinsteMari setter seg pent i en stol på kaffeplassen med solbriller og en bok. Hun kan få sitte der mens jeg og Morten begynner å grave. Jeg har et skift ute allerede, et staudebed som har haltet et par år står nygravd og klar for innrykk av nye planter. Noen stauder har fått komme tilbake på plassen sin også.

På nordsiden av stabburet har jeg kompostbingen min. Den skal få en kamerat i år bare telen går. Mens Morten samler sammen stolpene til hestegjerdet som ble brukt i jula, graver jeg ut firkanten til kompostbingen like ned til jeg treffer tele.

Så får det stå sånn til resten av telen går og jeg kan slå ned stolper.

Jeg flytter meg over til solsiden på stabburet og tar greipet fatt. Langs sørveggen på stabburet har jeg hatt et land i flere år til bønner, solsikker og annet. Der står de varmt og litt i le for vind.

Men kanten under stabburet har irritert meg i mange år. Fra gropen der takdryppet treffer og inn under veggen har gress, brennesle og bringebær fått vokse tilnærmet fritt.

Plutselig dukker minstejenta opp, hun har nok lest ferdig og blitt litt selskapssyk. Hun griper riva og gjør en innsats mens vi prater om ditt og datt.

Det er da koselig og jobbe sånn to stykker mens sola steiker.

Som mor ser jeg jo at hun er litt vel pent kledd for hagearbeid, men lar det gå for denne gang. Hun har tross alt tilbudt seg å hjelpe..

Etter en stund forsvinner rakehjelpen og jeg kjenner det blir tyngre og tyngre i en vinterdvask kropp for hver gang jeg bøyer meg etter en kvekerot.

Men til slutt er bedet klart, og jeg gleder meg over enda en ferdig jobb.

Og når jeg står der og soler meg i "job well done", vender jeg blikket på stabburets framside.. Joda, jeg blir ikke arbeidsledig i sommer heller..
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post20

Telefritt

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, April 09, 2016 18:58:25

Endelig en hel dag fri samtidig som solen skinner. Det er ikke hver dag.

Etter et skift i kjelleren hos plantene mine var det godt å komme ut i sola. Klesvasken fikk være med ut og en del stauder som har begynt å spire.

Neste helg er det hagemesse på Lillestrøm. Gleder meg til det. Har bestilt 100 nye pilestiklinger av to slag jeg ikke har fra før. Det vil si at pileåkeren min blir større, og at jeg må ta greipet fatt for å gjøre klart til innrykk.

I mars sto pileavlingen min i smeltevann som frøys og tinte annenhver dag. Jeg høstet og sorterte ut de lengste vidjene som jeg skal lage trær og andre kreasjoner av. En del kortere vidjer ble sortert ut i en annen bundt. De skal brukes til flettetrær i potter.

Ble litt kald på beina.. smiley

Slaget jeg har heter Pommersk pil og er rød i barken og kjennes nesten vokset ut. Plantene er to år gamle, og i år ble skuddene ca. 2 meter høye.

Jeg er så heldig å få låne plass i kjølelageret til en god nabo hvor vidjene mine kan stå lagret i dvale. Det er aldri godt å vite når telen går, og jeg vil ikke at de skal våkne før landet er klart.

Endelig har jeg tatt årets første spadetak!

Ikke helt beskjedent har jeg flyttet merkepinnene mine ut 3,5 meter fra gressplenen og utover i åkerlandet til Samboer. Han merker sikkert ikke at pinnene flytter seg en meter i året...

Da jeg satt de første stiklingene for to år siden la jeg sort plastikk og stakk gjennom den. Men nå vil jeg bytte den ut med maypexduk, en vevd plastikk duk som hindrer ugress (til en viss grad) og slipper vann gjennom. Da vil det bli lettere å holde stiklingene med vann og gjødsel.

Og så det viktigste.. Kafferast på Cafè Bjerke. Jeg tok meg ikke tiden til å hente stolene og bordet for det kan vente. Spaden derimot...  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post19

Oppdatering fra drivhuset

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Thu, May 08, 2014 09:49:27

Ja, det vokser og fylles i drivhuset om dagen. Men det kjølige været den siste uken har gjort at veksten stagnerer, men det er bare en fordel for plantene. Litt lavere temperatur og mindre direkte sol gjør at plantene mine blir frodige og tettvokste.

Jeg har en lei tendens til å så litt mye for å være sikker på at noe skal spire. Det pleier å resultere i veeeldig mange planter i forhold til det jeg trenger. Men de prakker jeg på besøkende som kommer i løpet av forsommeren, og da får jeg senket antallet uten å måtte knerte noen.. smiley

I år er det tomatene som er blitt litt fler enn jeg trenger.. I år har jeg sådd 7 forskjellige sorter. Noen er drivhustomater, andre friland. Jeg trenger ikke mer enn 10 planter, men har over 20.. Ja ja, jeg får vente på besøk.

Jeg bruker potter med forskjellige farger til de forskjellige sortene, da slipper jeg å merke alle. De er ikke store enda, men slik blir det når man ikke har varme og ekstra lys før de kommer ut i drivhuset i april. Jeg kan ikke begynne før enn i begynnelsen av april ellers blir de pinglete hvis våren blir kald. Jeg har varme i drivhuset, men slipper temperaturen litt ned om natta.

Asarinaen jeg kjøpte på hagemessa i april har funnet ut at den liker seg hos meg. Jeg gleder meg til å se den blomstre!

I bakgrunnen ser du pipeløk. Jeg har sådd både pipeløk og masse gressløk som skal plantes i Hyde Park i sommer. Jeg synes de har så vakre blomster. Frøene til gressløken er fra egne planter.

Også er jeg veldig glad i prydgress. Her er Hare's tail som jeg hadde første gang i fjor. Den overvintrer dessverre ikke hos meg, men har en fantastisk myk overflate- akkurat som en hare som navnet sier. Ellers har jeg sådd festuca, black madrass og et par til som blir ganske store.

Ellers er drivhuset fullt av ipomoea, agurker, hjelmbønne, squash, cobea, lavendel, purpurkongslys, dahlia og mye mer. En salig blanding av nytte, stauder og pryd.

Små gleder som vokser seg store!

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post6

Våronn

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Mon, April 21, 2014 18:10:39

Endelig! For et påskevær! Da vinden ga seg, 9 sekundmeter er ikke gøy, kunne vi endelig være ute, spise ute og jobbe ute.

Ungene og jeg har en overkommelig stor kjøkkenhage, 6 pallekarmer stor.

Jeg har brukt litt tid til å bo meg til på sørøst siden av huset. Drivhuset kom på plass i 2003 var det vel og kjøkkenhagen kom sikkert samme året. Men jeg har ominnredet opp til flere ganger for å finne en layout som passer meg. Jeg har som sagt 6 pallekarmer, 3 av de har to i høyden, og jeg er på jakt etter tre til så jeg får bygd opp de siste. Jeg har hatt salat og diverse i de laveste, men ser jo at plantene trives best i de høyeste.

Karmene er plassert med langsiden mot sola og med litt avstand så det er lett å bevege seg i mellom. Jeg har en del åkersnegler å kjempe mot, og da er det lettere med pallekarmer enn bed på bakken. Sneglekrigen utkjempes hvert år, og er en historie for seg med finurlige løsninger og sommerkveldsjakt.

Jeg begynte for et par uker siden å så reddik i en av karmene for å føle at jeg hadde kommet i gang. Jeg la over et par gamle vinduer, og nå er den stakkars enslige rekken med spirer kommet opp.

I dag mobiliserte jeg de yngste til våronn for å så gulrøtter og salat. Vi har system i dyrkningen vår så vi veksler på hvilken karm ertene, gulrøttene og dill kommer til hvert år.

MinsteMari vil ha gulrøtter, salat og erter, squash og gresskar. Det sier seg selv at kjøkkenhagen blir for liten med en gang, men det løser jeg med å dyrke det sneglene ikke er så hissig på i jordekanten på stykket som jeg har annektert fra samboer.

MidtersteMorten er mest interessert i reddiker og dill, gresskar og under tvil litt salat.

I dag har vi sådd gulrot med salat imellom radene og reddik ved siden av den første raden. Litt hønsegjødsel har også funnet vegen til pallekarmene.

For å unngå gulrotfluer og diverse utøy, og for å holde på temperaturen om natta dekker vi med fiberduk. Det sto et stykke i hageblad om kvalitet på fiberduk. Jeg skriver så gjerne under på at man får det man betaler for, og at kvalitet lønner seg.

Duken vi brukte i dag er sikkert på 3. året, men like fin. Vi delte den opp nå for å bruke den på pallekarmene. For å få duken litt over jorda, det blir fort flatklemte spirer når det regner, var vi bak låven og fant vierkvister som vi kappet like lange. For at de ikke skal slå rot i pallekarmene fjernet vi barken i enden på kvistene og stakk de ned i jorda inne i pallekarmene så de dannet 4 like buer jevnt fordelt. Fiberduken klippet vi så lang at vi kunne samle den i hver ende og legge en stein på som lås så det er lettvint å ta av duken når vi skal stelle eller høste.

Nå er det bare å sette seg med kaffen og vente på at det gror.
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post5

Lubben ved stubben

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, April 13, 2014 18:57:59

Jepp, jepp. En liten tur ut på morgenen for å hente gressløk til eggerøren til søndagsfrokosten resulterer i nok en liten glede som vokser seg større.

Rabarbraen kikker kvikk opp av jorden klar for å vise en enorm voksevilje og på kort tid vil den dekke hele ene siden på den meterhøye stubben den står inntil.

Gleder meg til grøt!
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post4

Det vokser!

VårtegnPosted by Gunn Elisabeth Hagen Tue, April 01, 2014 20:30:13

I fare for å bli lurt 1. april fulgte jeg den ivrige minstejenta rundt huset for å se på en "stoor overraskelse".

Jeg gledet meg til å se hva hun hadde funnet på og der.. i kjøkkenhagen var det ingen aprilspøk! Det var reddikene våre som spirte under glasset i pallekarmen!smiley

Små gleder vokser seg store!!!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post3
Next »