Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Kompost

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Mon, August 08, 2016 07:48:59

Inntil stabbursveggen står kompostbingene. Jeg lagde en i fjor, og i år er det kommet til en ny med hjelp av midtersteMorten.

Bingen fra i fjor tømte jeg i vår og la jorden rundt busker og hekker. Resten av fjorårets løv raket jeg opp og la i bingen så vi skulle ha litt å grave mark i til fisketur.

I den nye bingen har jeg lagt alt plantemateriale fra hagen (ikke rotugress) og vegetabilsk avfall fra kjøkkenet inkludert eggekartonger som jeg river opp. I løpet av sommeren har det blitt en fin haug, og nå hadde den begynt å synke litt sammen.

I går tok jeg greipet fatt og snudde komposten over i den eldste bingen. Ved å snu den slik får jeg blandet komposten og luft slipper til i de våte lagene så mark og mikroorganismer får oksygen til å gjøre jobben sin.

Og du verden, det var mark der, ja!

Marken rakk lang opp på underarmen, men hadde det fryktelig travelt. Den ble nok lettet etter en luftetur over i den andre bingen over at jeg ikke hadde tenkt å spise den..

Åkersneglene jeg fant inntil kanten av bingen måtte bøte med livet (potensielt 20.000 snegleegg avverget).

Etter en halvtime var jobben gjort og musklene møre.

Bingen til høyre skal få stå slik til neste vår når jeg igjen bruker resultatet til toppdressing. Bingen til venstre skal fylles på nytt utover høsten med planteavfall, opprensk fra kjøkkenhagen og løv fra trærne.

Jeg startet med en trillebår med avklipp fra hagens blomster. Det ga en fargerik kompost.

Naturens syklus er en veloljet maskin, og jeg kan fornøyd legge armene i kors og la den jobbe.

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post23

Jeg stesser ikke, men..

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, June 04, 2016 21:19:00

I drivhuset, utenfor drivhuset, i husveggen og på verandaen står planter i potter og venter på å komme seg ut på rett plass.

Dahliaene står i østveggen for ikke å tørke helt ut mens jeg jobber med å gjøre i stand bedet deres.

Selv om tulipanene fremdeles er fine, skal dahliaene i jorda i løpet av helgen. de er ikke så høye at tulipanene blir helt borte. Nydelige allium har også spredt seg bra langs veggen.

Så gjenstår bare litt gjødsel, så er det klart for mottak.

Jeg har bare to verandakasser og de henger på balkongen i andre etasje. I år blir det minipetunia (innkjøpt tenk.. ) som skal få pynte opp. Jeg bruker langtidsvirkende gjødsel som jeg blander i jorda. Det er så lett å glemme gjødsel og hoppe over det i stedet for å gå ned for å hente. Derfor er det selvanningskasser og langtidsgjødsel som gjelder der oppe.

Så er det bare å nyte sommerkvelden!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post22

Buketter

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Wed, August 19, 2015 09:02:21

Jeg er rik. Min rikdom måles ikke i penger. Selv om jeg alltid ønsker forandring, en mulighet til å gå framover, finner på prosjekt og jobber tidlig og sent enten hjemme eller borte.

Jeg er rik, jeg er ikke misfornøyd, jeg er frisk, har en vakker frisk familie, gode venner og bor i et av verdens tryggeste, vakreste land.

Når jeg kan gå ut i hagen når morgentåken ligger over elven en augustdag klokka halv seks om morgenen og plukke vasen full av sommerblomster fra et staudebed som var nyplantet i fjor, når jeg ser alt arbeidet jeg har lagt ned kaster av seg, er det noe rart at jeg føler meg rik?

Potterosene som har overvintret i to år byr på vakre klaser på høye stilker, brudeslør som jeg sådde i fjor og trodde var etårig fyller opp på baksiden av rosene og lavendelen har vokst over all forventning. Noen kvister Spirea betulifollia (bjørkebladspirea) får være med som fyll.

Inne på kjøkkenbenken har jeg blandet sukker og litt sitronsyre i en krukke som holdbarhetsmiddel til bukettene mine etter oppskrift i boken "Blomster og buketter" av Isabella Smith.

Noen kvister med matricaria (hvite dobber) går bra sammen med rosene.

Ble fornøyd, og føler meg rik!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post16

Seier eller hevnlyst?

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, September 28, 2014 18:45:05

Etter et par uker med potetopptaging med til tider sterk nordavind har forkjølelsen reduser "hage-Gunn" til "ut-av-vinduetkikker-Gunn". Da jeg endelig kunne riste av meg potetjorda på fredag var jeg ikke sen om å kollapse i en stol og sove litt.

Lørdag gikk med til å finne halvdårlige unnskyldninger til ikke å begynne med noe som helst. Som en liten unge som pirker mat rundt på tallerkenen pirket jeg forsiktig i skittentøyet, pelargoniaene og ting som måtte ryddes inne mens jeg passet på å sitte litt innimellom og hjernen min rettferdiggjorde at jeg ikke gikk ut.

I dag, søndag, kunne jeg ikke annet enn å komme meg ut. Yr.no klappet meg på skulderen og forsikret trøstende at det ikke blåste mer enn fire sekundmeter fra syd.

Jeg sto på trappa lett sammenkrøket og "trang i hjelmen" og kjente at det var lettere å trekke pusten ute i frisk luft. Det er rart, når jeg ikke er i form føles alle klærne for store, (jeg har ikke krympet i løpet av natten, har jeg vel?) Jeg sto midt i klærne og hadde til og med på meg lue, jeg liker ikke å bruke lue, og følte meg som en gammel kone da jeg stabbet over gårdsplassen for å ta fatt på ugresset rundt epletrærne. Trillebåra har stått og ventet siden forrige helg da jeg ga meg før middag.

Jeg ryddet meg fra en kant av hagen og mot det ovale staudebedet foran kjøkkenvinduet mens jeg noterte meg bak øret under poselua at jeg må se til å rydde kratt rundt stabburet en dag.

I det ovale bedet er en del avholdt til sommerblomster. Jeg bruker å variere utvalget der. i fjor hadde jeg prydtobakk, i år gule store tagetes. Noen år har jeg cosmos. Jeg pleier å velge noe sneglesikkert, men i år ble det altså tagetes og det har gått bra. Sommeren var forholdsvis tørr.

Jeg fjernet tagetesene som frosten hadde svidd og tok greipet fatt. I resten av bedet der staudene står har jeg sedum, fagerfredløs (plantet i en stor plastpotte uten bunn for at den ikke skal spre seg), gjerdesolhatt, litt høstfloks, oktoberbergknapp, prestekrage, et par juleroser (som ikke trives) og et prydeple Malus 'Dolgo' som dessverre har fått litt medvindsveis av sønnavinden og lener seg litt mot nord.

Innimellom alt dette får akeleiene leve et fritt liv, og på sommeren er bedet frodig og voksevillig. I tillegg er jeg så "heldig" at det vokser både kveke og ugressklokke i bedet. Det ble mindre kveke etter at jeg kantet bedet med en trekant som jeg stiftet plastikk på innsiden og luket godt, men ugressklokka, den er standhaftig.

En plante med en rot kan nappes opp, de små rotbitene som blir igjen blir nye planter neste år. Fordelen er at røttene og plantene søker seg dit det er lett å vokse, nemlig der sommerblomstene står. Så da jeg tok greipet fatt og begynte å jobbe meg gjennom jorda dukket den ene gulrotformede rota etter den andre opp.

Jeg har en egen følelse for røtter og planter som viser voksevilje. Jeg har vondt for å gi de opp, men da jeg grov opp store klaser med de typiske hvite røttene kjente jeg seierslyst. Eller var det hevnlyst? Hevn for alle små bladrosetter jeg har dratt opp bare for å se at det kommer to nye? Planten gjør nemlig ikke stort av seg mens rota bygger seg opp, et par små blad kanskje, helt til den er blitt stor under jorda og "gulrota" som sitter kanskje 10-15 cm nedi kan sende opp en blomsterstengel og ut med nye rotstengler.

Trillebåra fyltes med røtter og en og annen kvekerot. Jeg sto på kne og grov med greipet for at jeg ikke orket bøye meg så mye. (tennene begynner å verke når bihulene er tette) Men iveren var da heldigvis til stede. Hagearbeid er god medisin.

Trillebåra ble over halvfull av en kvadratmeter bed. Tenk hvor godt visse ting vokser. Men heldigvis har tagetesene hatt det fint i sommer på tross av invasjonen, og neste års sommerblomster kan gå fremtiden trygt i møte. Under den store steinen grov jeg frem lange røtter både av kveke og klokke. Det var nesten så jeg hentet spettet og rullet steinen på si for å grave under, men jeg slo fra meg tanken. Den innsatsen skal jeg ta når (jeg sier når og ikke hvis) jeg har fått et jordsold så jeg kan solde ut alle rotbiter når jeg graver opp hele bedet. Fortrinnsvis en dag jeg ikke er forkjølet.

Samboer kom innom fra jordet og fikk en kaffekopp i sola før jeg beordret ham til å stikke nesa opp i prydepletreet. Det lukter så intenst epler av prydeplene at lukten går rett i hjernen. -Ikke rart at elgen beitet på eplene i oktober i fjor, bemerket han. Den gikk hit bare på lukta!

Jeg smilte fornøyd med meg selv og trillet stabbende trillebåra langt ut på stubbåkeren sør for hagen. Ugressklokkerøtter har ingen sjanse i det moderne landbruket.

Sneglene jeg fant led saksedøden og eggene fikk en dose kokende vann. Hadde de enda spist ugressklokke og kveke...

Så var det ferdig, da. Dronningen for høsten heter oktberbergknapp, og den står og vinker til meg når jeg ser ut av kjøkkenvinduet med en varm kopp te etter en kort men effektiv økt. God samvittighet og litt mindre "trang i hjelmen".  • Comments(2)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post10

Nyttig vintersyssel

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, August 10, 2014 08:32:26

I vinter lagde jeg to klatrestativer av vidjekvister bare sånn for å få tiden mot vår til å gå litt fortere.

På kjøkkengulvet ble det søplet og rotet en fridag og "vips" sto det to obelisker og gledet seg til våren.

Den ene er satt ut i et staudebed i Hyde Park, men klatreplantene der har dessverre ikke helt gjort som de skulle..

Men i jordekanten i mitt annekterte landstykke står den andre, og villige stangbønner har overtatt utsikten over havreåkeren.

Føler meg veldig fornøyd med meg selv og gleder meg til bønnestuing!smiley  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post9

Dahlia

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Wed, July 23, 2014 18:33:44

Jeg liker dahlia. De er enkle å like: Sett de i jorda, gjødsle, vanne, vente. Store og små, vinter og sommer. Det er mange å velge i. Raskt regnet har jeg ca 10 forskjellige. Noen er større enn andre, og noen er eldre enn andre.

Jeg har ikke holdt meg til en spesiell farge, men rødt går igjen. I et bed på sydvest -siden av huset har jeg plass til ca10 store planter. Da er det fullt.

De fleste er vinterdahlia og blir ganske store. En favoritt må være Le Baron. Den blir ganske høy, dyp rød og får enormt store blomster. Den første dahliaknollen jeg kjøpte har jeg ikke navnet på, men den er blitt til 4 store røtter som jeg forhåndsdriver i et veksthus på jobben. Den er opprinnelig rød med hvite spetter, men har forandret seg og fått mer hvit. De fire røttene har tydeligvis tatt hver sin retning.

Jeg har en rosa kaktus, rød kaktus, rosa pompom og rød pompom. Jeg hadde tre gule store også, men klarte ikke vinterlagringen i år.

I tillegg tok jeg for tre år siden stiklinger av en dahlia maxi som heter bicolor. den blir ikke høyere enn ca. 40 cm, men har blitt til tre store fine planter og fikk knoller allerede første sommeren.

Alle dahlia kan formeres med stikling, og med litt tålmodighet får du store fine planter.

Jeg sådde sommerdahlia for tre år siden også. De er lysrosa og fikk også knoller det første året. De er såpass lave at de får stå i en gryte sammen med hvit bacopa og rosa millionbells. Knollene er ikke blitt så veldig store, men plantene er friske og kraftige.Hver blomst står lenge, men noen slag drysser lettere enn andre. Jeg prøver å være ute med saksen og klippe halvvisne blomsterhoder før de rekker å drysse. Deadheading som engelskmennene kaller det har ikke noe godt norsk oversettelse, men alle vet hva det betyr.

Og så er det bare å passe på til høsten og få knollene opp før frosten blir for streng. Dahlia er en rik investering.

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post8

Det vokser

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Wed, June 04, 2014 21:13:16

En liten kveldsrunde med kamera for å sjekke tilstanden i hagen. Joda, det vokser seg til og noen ting ser rett og slett bra ut. Og det er ikke alltid det er de store tingene som gleder mest, men de små detaljene som gjør at jeg kan glemme alt det andre som står på halv tolv..

Den vakre Dronning Ingrid Pelargoniaen blomstrer etter tredje overvintring i et kjølig vindu. Jeg er som før sagt ikke fanatisk samlende, men "noen" pelargoniaer står på verandaen og gleder meg hver gang jeg går ut.

Ved drivhuset står blandt annet 6 Festuca som jeg sådde i februar. De skal plantes i Hyde Park snart. Fine og jevne er de blitt.

Og metallblomsten ble som planlagt meget vakker mot blærespireaen 'Diablo'.

Joda, jeg tusler rundt i regnvått gress og plystrer mens jeg ikke bruker fler kalorier enn det som trengs. Akkurat i dag var det godt.

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post7