Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Godt kjøp

Vinteren og våren 2015Posted by Gunn Elisabeth Hagen Wed, May 27, 2015 21:09:19

I en hage er det nødt til å være grenser selv om man føler seg grenseløs. Og de ligger der - delinger mellom blomsterbed og plen, mellom grusganger og plen, rundt heller og tredekk.

Og alt levende vokser. De sterkeste prøver å overta og dominere. Men det er jeg som bestemmer. Og da må jeg temme plen og ugress. Et par ganger i sesongen går jeg løs på kantene med spade. Langs heller, bed og kjøkkenhage stikker jeg kantene og fjerner gresset som prøver å invadere den andre siden.

I år har jeg investert 3-400 kroner i en kantspade. Det har jeg ønsket meg lenge. Kantspaden er ikke konstruert til å spa med, kun stikke kanter. Jeg skal nok lagre den på en plass jeg kan ha den for meg selv så ingen finner ut at de skal prøve om den fungerer til andre ting.. Ligg unna redskapene mine!! smiley

I behov for litt terapi, tok jeg i dag først gressklipperen fatt og deretter kantspaden.

Kanten rundt drivhuset og kjøkkenhagen var rask, og siden jeg var så godt i gang, tok jeg kanten foran hellene som ligger langs blomsterbedet på vestsiden av huset. Bedet er fullt av tulipaner som blomstrer ekstra lenge i år på grunn av det kjølige været. De pleier å være godt ferdige før dahliaplantene mine skal ut foran de visne løkplantene. Men nå står de blide og ser på meg som stikker kanter, ligger på kne og drar opp løvetann og spavender bedet. En runde med kosten på hellene til slutt, og jeg kan fornøyd rydde opp etter meg.

Lavendelen i kortenden mot veggen fikk en vårklipp for den hadde frosset litt tilbake, men alle er i live, og lukter fantastisk.

Om terapien virket i dag eller ikke skal jeg ikke legge ut om, men kantene er rette og plenen er klippet. Og bedet er klart for dahlia.

  • Comments(2)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post15

Kompostbinge

Vinteren og våren 2015Posted by Gunn Elisabeth Hagen Fri, May 01, 2015 20:26:51

Med litt dårlig samvittighet har jeg sett på det vi kaller markhaugen i flere år. Ved stabburet har vi lagt løv og litt matavfall for å kunne grave mark når vi skal på fisketur. Men med hagens evige rop etter kompost, fikk jeg endelig tenkt ferdig og skissen var klar i hodet.

Samboer har klart sagt fra at han absolutt ikke ville ha en kompostbinge laget av en gammel potetkasse eller lignende. Og jeg har vært enig, vi ser plassen fra kjøkkenvinduet, og selv om utseende ikke skal telle, så teller det litt..

Jeg tok spaden og greipet fatt og la den komposten som var verd å ta vare på oppå en presenning samtidig som jeg luket ut bringebær og kvekerøtter. Det var faktisk en ganske god haug. Noe av det fant veien til alperipsen i Hyde Park med en gang.

Til og med en gammel hakke dukket opp i haugen. Sikkert plassert oppetter veggen og veltet en høst, og er vips på veg tilbake til naturen.Samboer stilte opp med spett og slegge siden den ene armen min ikke er helt med på lag for tiden. 8 impregnerte stolper ble slått ned litt på mål, litt på øyemål.

En vennlig nabo lot meg skjære ned litt kratt på sin side av gjerdet. Midterste Morten tok med seg forkjølelsen sin og hjalp til nesten frivillig.

Man kan jo diskutere fletteteknikken, men dette er ikke rocket-science..

En finklipp i sidene til slutt. Avklippet legges ikke på komposten, for jeg trenger ikke at de slår rot i haugen min..

Kompostbingen ligger passe langt fra veggen så jeg kan gå på baksiden for å luke ugress eller male veggen. Krattet mot jordet skal fjernes med samboers gravemaskin og resten av kanten langs stabburet skal renses for ugress.

Jeg la en remse med grunnmursplast mot veggen av bingen så ugresset ikke kommer inn så fort, la litt kvist i bunnen og la komposthaugen tilbake på plassen sin. Når sidene råtner, trenger jeg bare å tråkke de ned og flette nytt ovenfra.

Er i grunnen veldig fornøyd med dagens innsats. Og så blir det lettere å "huske" å kaste hageavfallet dit og ikke bare ut på jordet.

Klapp på skuldra til samboer og sønn!

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post14

Vårvask

Vinteren og våren 2015Posted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, March 15, 2015 19:36:18

Uken har vært mild på dagtid selv om nettene har vært kalde. Litt nordavind sørger for at det biter litt i øret når jeg går ut. Men en liten time hver dag før jobben får jeg alltid til.

Og i dag, søndag, har jeg fått en hel dag i hagen. Samboer sørget for vann i utekrana så MidtersteMorten og jeg kunne vaske drivhuset.

Vi måtte begynne med årets første kafferast på Cafè Bjerke. Halmen som har blåst utover etter at jeg ryddet bort vinterdekket på buksbomplantene fikk ligge. Ikke prioritert når det er kaffe i luften.. Buksbomen har fått striedekke i stedet for halm nå på våren så telen kan gå uten at plantene tørker ut.

Det er utrolig hvor mye rart som blir lagret i et drivhus i løpet av en vinter samme hvor lite drivhus man har..

Både drivhus og potter fikk en "grundig" vask med kost og slange. Søppel ble kastet med hard hånd, og planter funnet opp fra kjellerdvale. Gullbusk, aronia, kastanje og litt til skal få overnatte i drivhuset og komme ut på dagtid.

Også måtte vi ta en tur på vårtegnjakt..

Klatrehortensiaen som vokser på sørveggen av drivhuset er sprekkeferdig..

Pipeløken kikker opp i kjøkkenhagen og oreganoen har overlevd vinteren med glans. Gleder meg til å kunne bruke av hagens små gleder...  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post13

Opp fra kjelleren

Vinteren og våren 2015Posted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, March 01, 2015 18:15:46

5-mila blir lang (den er jo 5 mil), og for å nytte tiden brukte jeg dagen på storstua der pelargoniaene står til vinterlagring. Lyst og kjølig har de stått siden i fjor med bare en liten utflytting i jula.

Jeg rigget meg til med et stort aluminiumstraug som er sikkert 25 år gammelt på salongbordet. En avdanket voksduk beskyttet parketten og jordsekken ble åpnet.

Jeg er ingen samler, men skriver opp navn på alle pelargoniaene mine og tar stiklinger som jeg gjerne gir bort utover sommeren hvis alle morplantene overlever.

Da jeg var ferdig med ompotting og stiklinger sto det notert 26 pelargoniaer fordelt på 15 slag pluss 23 stiklinger i den rosa boka mi. (jeg er notisbokoman)

Stiklingene setter jeg i glassklokker. De trives bedre der enn i plastikkpose. Det tar litt større plass, men jeg elsker glassklokkene mine. 5 store og 3 små klokker er verdt pengene!

Noen planter så litt ribbet og betuttet ut, men Layana her er svaktvoksende og har holdt seg tett og fin i vinter. Jeg tok to stiklinger av den, de har vist seg å være vanskelige før, men jeg er optimist og prøver igjen.

Og før Petter hadde vært i kjelleren etter krefter og kjempet seg opp i tet på innspurten, hadde jeg vært i min kjeller og hentet opp 18 buksbom (egenprodusert fra stikling), 23 lavendel (egenprodusert fra frø), 4 skjermleddved (egenprodusert fra stikling), 1 rhododendron (egen stikling) og 4 fuchsia.

Nå står alt nyvannet og litt overrasket i lyset på storstua og venter på vår.

smiley Heia Petter!

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post12

Mars i Januar

Vinteren og våren 2015Posted by Gunn Elisabeth Hagen Sat, January 03, 2015 16:10:39

Etter en førjul og jul med -20C har sønnavinden og plussgradene herjet i to dager. Den vakre hvite snøen ble borte og tilbake ligger pløyd åker og brungrønt gress.

Alperipsen står litt forvirret med knopper som var sprekkeferdige i begynnelsen av desember, men ombestemte seg da kulda og snøen kom.

Heldigvis har det frosset på igjen, og den lille telen som er slipper ikke taket. Jeg håper på snø så ikke plantene mine tar skade i den tørre vintervinden.

En liten tur ut mellom vindkulene med kamera fikk meg nesten til å lure meg selv til å tro at det er mars og ikke januar.

Tulipanspirer står fete inntil vestveggen på huset samen med alliumspirer som kom i november. Alt ble heldigvis satt på vent igjen, men jeg er redd rådyret skal spise de som en midtvinterssnack..

Revebjellene som blomstret så fantastisk for første gang i sommer til stor glede for insektene slapp sine frø i rikelig monn, og de rakk å spire i den lange høsten vi hadde. Nå dukket de opp fra snøen grønne og fine. Kanskje blomstrer de til sommeren?


På baksiden av huset lover det godt for pilestiklingene mine. De har vokst seg store og fine i løpet av sommeren, og om ikke lenge skal jeg klippe de ned og lagre de til våren. Jeg har mange planer for "pilefarmen" min. Håper det nevnte rådyret holder seg unna. Sporene i blomsterbedet er frosset som et fossilt dinosaurspor..

Så da er det bare å krysse fingrene og håpe på snø og at mus, rådyr og elg holder seg til det de får lov å spise. Tror ikke de leser bloggen min, så de vet jo ikke stakkar...  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post11