Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Høstjobb

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, October 01, 2017 18:24:52

Det er en måte å få det til å begynne å blåse: Rak løv.

Men før jeg fant fram raka i dag satt jeg opp en binge til å ha løvet i for å lage løvkompost. Mitt hageidol Monty Don har en enorm binge til å lage egen løvkompost, min blir ikke mer enn 1200 liter.

Men det er det det er og komposten skal brukes til planter som ikke trenger så mye næring tilført med jorda. Når løvet faller til bakken har næringen blitt igjen lagret i treet for vinteren. Tilbake ligger bare gulv og rødt løv som blir en utmerket ingrediens til såjord, kaktusjord m.m.

Inntil mine to kompostbinger av vidje har det vokst opp litt ugress mot jordekanten og jordrottene har virkelig kost seg der i sommer. Katta også for den saks skyld..

En fin plass å anlegge min løvkompost som skal være luftig og romslig . Tørt løv har et stort volum, men minsker fort når det begynner å råtne.

Ferdig oppsatt ser bingen ut som en valpegrind med aviser i bunnen. Avisene er der for at ikke ugresset skal vokse opp i komposten.

Duken over avisene er for å holde de nevnte på plass.

De andre kompostbingene har jeg gravd ned i bakken for å få større volum, men løvet skal få ligge oppå bakken for å få maksimalt med luft.

Så var det fram med riva. Og da begynte det å blåse.. smiley

Men den første sekken med bjørkeløv fikk ligge beskjedent i et hjørne og vente på selskap mens jeg venter på at det skal slutte å blåse.

Og enda har Frua på gården (les den store hengebjørka) kun så vidt begynt å lette på skjørtet i starten på årets burlesquedans.
  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post26

Vinterhagen

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, January 22, 2017 09:17:52

I vinterens all slags vær med snø, vind, -20 og plutselig sønnavind og regn får man plutselig en dags vårfølelse. Den lave januarsola vil midt på dagen virke et par timer og er man heldig er det vindstille. Da kan jeg med vilje lure meg selv til å tro det er vår.

Jeg er ikke så dum at jeg tror at ikke vinden og snøen kommer tilbake, men akkurat disse få timene midt på en fredag bruker jeg til å løfte litt på vintermørket.

Fuglene på brettet utenfor kjøkkentrappa klager høylytt når jeg går ut. De er ikke interessert i å flytte seg. Det har vært en myriade med forskjellige fugler den siste måneden. Noen av de er såpass husvarme at de ikke flytter seg lenger enn til prydepletreet i påvente av at jeg skal bevege meg videre ut.

Katta har ligget på en pute på verandaen i "sosteika" og varmet pelsen sin. Den har et håp om foring utenom fastsatte tider og kommer mysende opp på terrassen.

Solvarm katte.

Jeg tar meg en tur rundt huset mens jeg unngår de våteste flekkene på plenen for ikke å skade den. Jeg klarer å løsne ledningen til juletrebelysningen der den er fastfrosset under treet og kveiler den inn på verandaen.

Buksbomplantene på sørøstsiden av huset får et lag med strie på. Det har ikke vært nok snø til å dekke de med i år, og bladverket er litt svidd i tuppene. Strien skal ligge på til telen går og jeg kan begynne å vanne.

Jeg går en tur innom kjøkkenhagen der pallekarmene er fulle av stauder som overvintrer og drivhuset der den samme veggplaten har løsnet i en vind før jul som alle andre år, (den er funnet igjen og ligger inne i drivhuset) Pileplantasjen min står nedfrosset i is av overvannet fra jordet. Det ene slaget har satt mye sideskudd, og jeg er ikke helt fornøyd.

Men i vestveggen på huset står perleblomst og krokus i full fart opp. De har stått slik siden før jul, men kommer ikke til å blomstre på flere måneder. De stoppet klokt da den første kuldeperioden kom, men ser uforskammet bra ut til å ha ligget under snø i -20.

Jeg plukker med meg kvist fra plenen som har falt av "Frua", den store hengebjørka mens jeg tusler rundt. Ved kompostbingene legger jeg de i haug i påvente av MidtersteMortens innsats med kompostkverna til våren. Borte ved kompostbingene står epletrærne og gleder seg til våren. Knoppene er klare, og til og med det stakkar, stakkar Kronprinstreet som nå er 50 cm høyt etter å ha frosset seg mindre i flere år lover bot og bedring med knopper på den siste lille greina den har.

Greina har vokst hele 10 cm i fjor sommer, og jeg har lovet treet stell og kjærlighet til våren hvis det klarer seg gjennom vinteren. Foreløpig ser det lyst ut.

Skyggene blir enda lenger, og vinden tar seg opp igjen. En liten isbris forteller at drømmetimene er over, og fingrene blir kalde i hanskene. Jeg stapper hendene i lomma og tusler fornøyd inn, finner meg en kaffekopp og ser på småfuglene som har blåst "faren over" signalet og samles rundt frøautomaten igjen.  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post24

Sistedag jul

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, January 03, 2016 15:47:20

Jeg har ikke lett for å gi meg selv nyttårsforsetter, men jeg vet at i 2016 skal jeg gjøre enda mer morsomme, spennende og motiverende ting enn i 2015. Det bestemte jeg meg for allerede på morgenen 17.mai 2015 på oppfordring fra en person som ikke finnes lenger, så man kan ikke kalle det et nyttårsforsett men et mål for året.

Denne siste dagen i juleferien har jeg vært alene hjemme hele dagen. Jeg har hatt en lat morgen og litt rydding i huset før jeg skiftet og gikk ned i kjelleren til et prosjekt jeg har spart til en ledig stund.

I mitt avlange og smale kjellerrom hvor jeg har potter, redskap og inngang til krypkjelleren der plantene sover, har jeg ryddet langs den veggen og dratt inn tre kvartpaller som jeg har satt på høykant. De danner ferdige og perfekte ben til en benk med rom under til krukker og kasser.

Jeg er ingen snekker, men jeg klarer nesten å sage et panelbord rett. Turen til trelastutsalget gjorde jeg i november, og panelbordene har ligget ferdig kappet til nå.

Jeg tok en liten tur i verkstedet til Samboer etter en batteridrill. Skruer har jeg igjen etter blomsterkassebygging i sommer.

På enden satt jeg ben på en liten benløs bordplate jeg hadde liggende i vedkjelleren på 10. året. Så gjenstår bare en elektriker som kan koble skikkelig lys (plantelys) over benken så er jeg i gang. smiley

Jeg prøvekjørte benken med å sette sammen en plantehylle jeg kjøpte før jul på tilbud for 30,-. Heldigvis brukte jeg ikke mer enn 30 kroner, for dårligere trekvalitet og konstruksjon skal man lete lenge etter. Jeg synes synd på de som eventuelt har kjøpt den hyllen til full pris, og jeg skal ikke sette tunge planter på den. smiley

Men nå er den da satt sammen og skal få gjøre nytte for seg på et eller annet vis.

Så er det bare å rydde videre, snekre videre og glede seg til frøene skal i jorden.

  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post18

Ut av hagen

Høst og vinterPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, November 15, 2015 17:54:25

Nydelig høstvær langt inn i november er en kjempebonus. En søndagstur til skogs for å supplere utvalget av mose og naturmaterialer.

Vi er så heldige å kunne gå i egen skog, men har du lyst til å sanke naturmaterialer i andres skog er det kun lov å sanke tørre kvister og kongler fra bakken uten å spørre om lov. Mosen tilhører skogeier, tro det eller ei. Men som regel er det ikke vanskelig å få et ja.

Skal du sanke mye er det viktig å være forsiktig og ikke for grådig på hver plass. Jeg tar mose flekkvis og ikke i hele felt. Dette gjør at mosen vokser seg til igjen raskt og slipper å etablere seg på nytt.

Kvitkrull er selvskreven i repertoaret og sammen med islandslav og grønn mose fra steiner er jeg sikret høstens dekorasjoner.

Nå skal det bli mosekuler og kanskje en nisse..

Tyttebærene hang på lyngen enda. Jeg har plukket det jeg trenger i år, men du verden, det var nok igjen!

Toppen på en rotten furustubbe hadde fått en fin mosehatt. Den måtte være med hjem.

Og på trappa står hyasinter og helleborus og venter på mose, krukker og pynt!

Så er det bare å rydde litt inne så jeg får plass til å være kreativ!  • Comments(0)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post17