Resten av hagen

Resten av hagen

Her er resten av hagen

Siden Hyde Park er et eget prosjekt, vil jeg ikke blande inn resten av hagen.
Men litt plass må den få, og da kommer det hit..

Stikk gjerne innom hjemmesiden min : www.hagenihagen.no Der finner du mer hagestoff.

Seier eller hevnlyst?

Oppdatering i sommerhagenPosted by Gunn Elisabeth Hagen Sun, September 28, 2014 18:45:05

Etter et par uker med potetopptaging med til tider sterk nordavind har forkjølelsen reduser "hage-Gunn" til "ut-av-vinduetkikker-Gunn". Da jeg endelig kunne riste av meg potetjorda på fredag var jeg ikke sen om å kollapse i en stol og sove litt.

Lørdag gikk med til å finne halvdårlige unnskyldninger til ikke å begynne med noe som helst. Som en liten unge som pirker mat rundt på tallerkenen pirket jeg forsiktig i skittentøyet, pelargoniaene og ting som måtte ryddes inne mens jeg passet på å sitte litt innimellom og hjernen min rettferdiggjorde at jeg ikke gikk ut.

I dag, søndag, kunne jeg ikke annet enn å komme meg ut. Yr.no klappet meg på skulderen og forsikret trøstende at det ikke blåste mer enn fire sekundmeter fra syd.

Jeg sto på trappa lett sammenkrøket og "trang i hjelmen" og kjente at det var lettere å trekke pusten ute i frisk luft. Det er rart, når jeg ikke er i form føles alle klærne for store, (jeg har ikke krympet i løpet av natten, har jeg vel?) Jeg sto midt i klærne og hadde til og med på meg lue, jeg liker ikke å bruke lue, og følte meg som en gammel kone da jeg stabbet over gårdsplassen for å ta fatt på ugresset rundt epletrærne. Trillebåra har stått og ventet siden forrige helg da jeg ga meg før middag.

Jeg ryddet meg fra en kant av hagen og mot det ovale staudebedet foran kjøkkenvinduet mens jeg noterte meg bak øret under poselua at jeg må se til å rydde kratt rundt stabburet en dag.

I det ovale bedet er en del avholdt til sommerblomster. Jeg bruker å variere utvalget der. i fjor hadde jeg prydtobakk, i år gule store tagetes. Noen år har jeg cosmos. Jeg pleier å velge noe sneglesikkert, men i år ble det altså tagetes og det har gått bra. Sommeren var forholdsvis tørr.

Jeg fjernet tagetesene som frosten hadde svidd og tok greipet fatt. I resten av bedet der staudene står har jeg sedum, fagerfredløs (plantet i en stor plastpotte uten bunn for at den ikke skal spre seg), gjerdesolhatt, litt høstfloks, oktoberbergknapp, prestekrage, et par juleroser (som ikke trives) og et prydeple Malus 'Dolgo' som dessverre har fått litt medvindsveis av sønnavinden og lener seg litt mot nord.

Innimellom alt dette får akeleiene leve et fritt liv, og på sommeren er bedet frodig og voksevillig. I tillegg er jeg så "heldig" at det vokser både kveke og ugressklokke i bedet. Det ble mindre kveke etter at jeg kantet bedet med en trekant som jeg stiftet plastikk på innsiden og luket godt, men ugressklokka, den er standhaftig.

En plante med en rot kan nappes opp, de små rotbitene som blir igjen blir nye planter neste år. Fordelen er at røttene og plantene søker seg dit det er lett å vokse, nemlig der sommerblomstene står. Så da jeg tok greipet fatt og begynte å jobbe meg gjennom jorda dukket den ene gulrotformede rota etter den andre opp.

Jeg har en egen følelse for røtter og planter som viser voksevilje. Jeg har vondt for å gi de opp, men da jeg grov opp store klaser med de typiske hvite røttene kjente jeg seierslyst. Eller var det hevnlyst? Hevn for alle små bladrosetter jeg har dratt opp bare for å se at det kommer to nye? Planten gjør nemlig ikke stort av seg mens rota bygger seg opp, et par små blad kanskje, helt til den er blitt stor under jorda og "gulrota" som sitter kanskje 10-15 cm nedi kan sende opp en blomsterstengel og ut med nye rotstengler.

Trillebåra fyltes med røtter og en og annen kvekerot. Jeg sto på kne og grov med greipet for at jeg ikke orket bøye meg så mye. (tennene begynner å verke når bihulene er tette) Men iveren var da heldigvis til stede. Hagearbeid er god medisin.

Trillebåra ble over halvfull av en kvadratmeter bed. Tenk hvor godt visse ting vokser. Men heldigvis har tagetesene hatt det fint i sommer på tross av invasjonen, og neste års sommerblomster kan gå fremtiden trygt i møte. Under den store steinen grov jeg frem lange røtter både av kveke og klokke. Det var nesten så jeg hentet spettet og rullet steinen på si for å grave under, men jeg slo fra meg tanken. Den innsatsen skal jeg ta når (jeg sier når og ikke hvis) jeg har fått et jordsold så jeg kan solde ut alle rotbiter når jeg graver opp hele bedet. Fortrinnsvis en dag jeg ikke er forkjølet.

Samboer kom innom fra jordet og fikk en kaffekopp i sola før jeg beordret ham til å stikke nesa opp i prydepletreet. Det lukter så intenst epler av prydeplene at lukten går rett i hjernen. -Ikke rart at elgen beitet på eplene i oktober i fjor, bemerket han. Den gikk hit bare på lukta!

Jeg smilte fornøyd med meg selv og trillet stabbende trillebåra langt ut på stubbåkeren sør for hagen. Ugressklokkerøtter har ingen sjanse i det moderne landbruket.

Sneglene jeg fant led saksedøden og eggene fikk en dose kokende vann. Hadde de enda spist ugressklokke og kveke...

Så var det ferdig, da. Dronningen for høsten heter oktberbergknapp, og den står og vinker til meg når jeg ser ut av kjøkkenvinduet med en varm kopp te etter en kort men effektiv økt. God samvittighet og litt mindre "trang i hjelmen".  • Comments(2)//restenavhagen.hagenihagen.no/#post10